Nyáron egyik kedvenc eledelünk a tortilla, sokféle képpen variálható, könnyű és gyorsan összedobható. Mi nem szoktuk összetekerni, csak így tányérról csipegetjük.
Hozzávalók 12 db tortilla laphoz:
30 dkg zabliszt (szoktam úgy is, hogy keverem mandulaliszttel és gesztenyeliszttel is, de majd azt egy újabb bejegyzésben közreadom)
1 tk só, pici kurkuma
1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna (de ez nem is szükséges bele, én sokszor anélkül készítem)
3 ek olivaolaj
kb 2 dl langyos víz
Elkészítése:
A víz kivételével összekeverem a hozzávalókat, majd a vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrom, figyelni kell, ne legyen túl lágy, ha mégis akkor még lisztet lehet hozzátenni. A tálat lefedve pihentetem 15 percig.
Majd 12 egyforma darabra osztom , golyókat formálok belőle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérőjű lepényekké nyújtok. A kész lepényeket ismét befedem, nehogy kiszáradjanak.
Serpenyőben (de lehet vaslapon is) zsiradék nélkül megsütöm, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek, ezután megfordítom és a másik felét is megsütöm. A kész tortilla lepénykékettányérra teszem és alufóliával lefedem, hogy melegen tartsam és ne száradjon ki a tészta.
Töltelék:
grillezett csirkemell csíkok (más húsból is elkészíthető)
jégsaláta - csíkokra vágva
paradicsom karikára szeletelve
lilahagyma
bármilyen paprika
Szószok, krémek :